Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Η Απόρρητη Διδασκαλεία του Αριστοτέλη στον Μέγα Αλέξανδρο


Στις 17 Νοεμβρίου 2008 ο Όμιλός μας σε συνεργασία με τον Αριστοτελικό Όμιλο Αθηνών διοργάνωσε στο Δημαρχείο της Ελασσόνας μια διάλεξη του Ναυάρχου ε.α, Επίτιμου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος και προέδρου του Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών, κ. Αριστείδη Παπανδρέου. Το θέμα της διάλεξης ήταν: "Η απόρρητη διδασκαλία του Αριστοτέλη στον Μέγα Αλέξανδρο".
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στον τρόπο σκέψεως που δίδαξε ο Αριστοτέλης στον Αλέξανδρο, την μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε ο μέγας φιλόσοφος στην παγκόσμια κοινότητα με τα 104 σωζόμενα από τις φλόγες βιβλία του (σε σύνολο 440) και την αναγκαιότητα της διδασκαλίας του, επιτέλους, και στα ελληνικά πανεπιστήμια. Όπως επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, ακόμα και στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που φέρει το όνομα του μεγάλου φιλοσόφου, δε διδάσκεται κάν το σημαντικώτερο έργο του Αριστοτέλους το "Όργανον", ενώ μόλις το 2002 ιδρύθηκε στην Ελλάδα ο Αριστοτελικός Όμιλος Αθηνών, τη στιγμή που ανάλογοι αριστοτελικοί όμιλοι στην Ευρώπη, λειτουργούν από τον 18ο αιώνα!
Ακολουθούν δύο βίντεο με τη συνέντευξη του Αριστείδη Παπανδρέου για το έργο του Αριστοτέλη, στην εκπομπή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. (Η συνέντευξη αποτελείται από δυο μέρη).
Μέρος 1ο
Μέρος 2ο